MaaritKorhonen Kun jotain annetaan ja paljon viedään

Yli sadanneljänkymmenentuhannen ääni jätettiin kuulematta!

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi aktiivimallin kumoamista vaatineen kansalaisaloitteen!

Itse tulkitsen asian niin, että yli 140 000 ääntä jätettiin huomiotta. Ihmettelen, miten hallituspuolueet uskovat, että heillä on varaa ohittaa toistamiseen tällaisen kansalaisjoukon ääni, varsinkin vaalien alla? Kun sosiaalista mediaa lukee, niin saattaa käydä niin, että "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan".

Ihmetellä vain täytyy tätä pässimäistä politiikkaa, jota tehdään viime metreille saakka, joka eriarvoistaa työttömiä kansalaisia. Tämä ei ole se Suomi, johon minä synnyin 60-luvulla, ei edes se Suomi, jossa vielä oli työtä tarjolla 80-luvulla.

Jäädessäni työttömäksi vuoden alusta jälleen, tiedustelin te-hallinnosta, miten voin nyt aktiivisuuteni täyttää tämän lain kirjaimen mukaan. Olin lukenut, että mm. verkkokursseja on tarjolla. Ei niitä ole, ei ensinkään!

On siis tehty laki, jota et voi noudattaa? Kaikki toimenpiteet lain parantamiseksi tulevat jälkijunassa, mm. liittojen mahdollisuus tarjota aktivoinnin täyttämistä, mutta vasta huhtikuun jälkeen, vaikka lisätoimenpiteet on kirjattu jo viime vuoden puolella!

Ikäsyrjintä osuu ja uppoaa ikävästi tämän lain kohdalla. Kun mahdollisuutesi varttuneempana ovat paljon pienemmät saada töitä, edes kokoaikaisia ja vakituisia, miten tämä hallitus kuvitteli, että 18 tunnin pätkätöitä voisimme saada jatkuvasti aktivoinnin täyttämiseksi? Jäljelle jää CV-kurssitukset, jotka ovat jo moneen kertaan varttuneempi työtön käynyt läpi! Missä viipyvät todelliset työllistämisen mahdollisuudet? It-osaamisen päivittäminen, kielitaidon päivittämisen mahdollisuus?

Suosittelen hallitusta seuraamaan yhtä ahkerasti työnantajien vaatimuksia kuin itse olen tehnyt jo kohta vuosikymmenen. Vaatimukset ovat oleellisesti muuttuneet, ja jos joku sanoo, että onhan niitä kielikursseja ja it-osaamispäivityksiä olemassa, niin tokihan niitä on, mutta kalliita ja maksullisia työttömälle. Vielä viime vuosikymmenellä oli tarjolla myös työvoimahallinnossa it-osaamisen kursseja, ne ovat jonnekin kadonneet. Puhumme, että olemme tietoyhteiskunta ja kaikki palvelut ovat siirtyneet nettiin, myös työttömien palvelut, silti työttömille ei ole tarjolla kursseja, joissa voisi päivittää työttömyysaikana osaamistaan, saati pitää sitä ajan tasalla.

Toivonkin vastausta työministeri Lindströmiltä, mitä helmikuussa 2019 pitäisi tehdä työttömäksi vuodenvaihteessa jääneen, jolla ikää 50+, kun tarjolla ei olekaan altiivisuusmallin mukaisia ja vaatimia palveluja työttömälle? Ikävä tosiasia on se, että vaikka on tehnyt töitä yli neljäkymmentä vuotta tälle maalle ja maksanut veroja, ollut ammattiliiton jäsen 38 vuotta, siitä huolimatta, ja itse asiaan pystymättä vaikuttamaan, tämän hallituksen leikkuri iskee -4,65% voimin tulevaan turvaani nyt keväällä.

Tällaista epäoikeudenmukaista toimintaa en olisi uskonut kohtaavani tämän maan "isiltä ja äideiltä". Valiokunnassa vastalauseen esittivät tälle epäoikeudenmukaiselle laille mm. demareiden, vasemmiston ja perussuomalaisten edustajat, kiitos siitä. Muut valiokunnan jäsenet, jotka kuuluvat hallituspuolueisiin, eivät tule ääntäni saamaan, eivätkä toivottavasti myöskään kansalaisaloitteen alunpitäen allekirjoittaneiden ääniä. Olette pettäneet meidät ahnehtimalla "aktivointisanan" turvin meidän viimesijaisesta turvasta ja niinkuin sanottu, monet meistä ovat maksaneet veroja vuosikymmeniä ja kyllä niitä maksetaan pienistä työttömyystuistakin, suuremmalla prosentilla kuin työssäkävijät!

Nyt myös leviää epätoivoisia kommentteja siitä, kuinka tämä "aktivointimalli" voi estää palkkatukityöhön työllistymisen, jos otat näitä pätkätöitä vastaan aktivoimisesi näyttämiseksi. Palkkatuen edellytyksenä on yleensä pitkäaikainen työttömyys, löytyykö tähän miinakenttään mitään järkevää ohjeistusta työttömille, jotka ovat oikeutettuja palkkatukeen?

Omasta puolestani voin sanoa, että olen ollut kaikki työttömyysjaksot erittäin aktiivinen ja hakenut työpaikkoja työttömänä ollessani jo satoja. Alkuvuoden aikana on täytetty jo mahdollinen tuleva "aktiivi kakkonenkin". On oltu työvalmentajan avun piirissä 2 vuotta ESR-rahoituksen turvin. On käyty työvalmennuskursseja, on oltu kuntouttavassa työtoiminnassa, tosin oikeasti työkuntoa ylläpitäen uimalatoiminnassa. Mitä me työttömät voimme enää enempää tehdä? Mahdotonta on turha yrittää mahdolliseksi, jos palveluja ei ole riittävästi saatavilla.

Toivottavasti tämä malli haudataan tulevaisuudessa epännistuneena ja eriarvoistavana "pätkälakina".

Terveisin

Syvästi pettynyt kansalainen

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Täyttä asiaa kiitos Maarit. Laitanpa jakoon tämän sinun blogisi. Hyvää ystävänpäivää.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Kiitos Vesa, tulihan purkauduttua. Hyvää ystävänpäivää myös sinulle.

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Marttti Nurmi, eikö siellä ollut myös Vihreiden vastalause? Outi Alanko-Kahiluodon?

Toimituksen poiminnat