MaaritKorhonen Kun jotain annetaan ja paljon viedään

Keppiä tulossa, missä porkkanat?

  • Onko työttömällä porkkanoita joululaatikossaan?
    Onko työttömällä porkkanoita joululaatikossaan?

Suomen hallitus on kovasti puhunut "kepeistä ja porkkanoista", mutta työttömän silmissä on joululahjaksi tulossa vain "keppiä". Meillä oli aikoinaan biologian opettaja keskikoulussa, joka kerran vuodessa päätti antaa"kepistä" luokassa häiritsijöille. Se tapahtui niin, että, kun hänen mittansa täyttyi, hän katkaisi luokan edessä karttakepin, kasvot punaisina huusi, että "nyt koko luokka käytävään". Ja sinne mentiin lopputunniksi.

Tämä nuorena koettu asia tuli tänään mieleeni, kun mietin tätä hallituksen ajamaa työttömyysturvan "aktiivimallia". Näitä kuvatun kaltaisia "bilsan opettajia" tuntuu olevan kansanedustajissa aikamoinen joukko.

He uskottelevat itselleen ja toisilleen, että "kepillä" saadaan myös työttömät ajettua töihin. Jossain vaiheessa on päässyt unohtumaan, että työnantajilla on vain rajallinen määrä eri ammatteihin tarjolla olevia työtehtäviä kaupan. Suorastaan fanaattiseksi on muodostunut tarve säätää laki, jossa työtöntä kepitetään oikein "isän kädestä". Ovatko nämä edustajat jääneet sinne 70-luvulle, jolloin vielä uskottiin karttakepin voimaan?

Vai ovatko ne hallituksen ministerit, jotka nyt arvovallallaan saavat heilutella karttakeppiä puolueidensa kansanedustajien silmien tasolla, oikeasti vakuuttuneita tästä rangaistusmuodosta nykypäivän suomessa?Minua tämä politiikan teon "malli" hirvittää ja ahdistaa!

Niin kaukana tuntuvat olevan tämän maan poliitikot työttömän arjesta! Täysistunnossa joku edustaja heitti, että työtön saa tukea vain 690 euroa, niin, bruttona. Työtön saa tukea ollessaan aktiivinen jo nyt, nettona n. 520 euroa, silläkö pitäisi maksaa asunto, lääkekulut, ruoka, vaatteet, tietokoneen ja puhelimen käyttö, tietokone on välttämättömyys töitä hakiessa, puhelin asioinnissa te-toimiston kanssa. Näitä kuluja ei työmarkkinatuessa huomioida.

Jäädessään työmarkkinatuelle työttömän on pakostakin anottava toimeentulotukea lisäksi, että selviäisi edes jotenkin työttömyysjaksonsa. Mitä järkeä on sanktioida työmarkkinatukea ja vähentää 4,65% tuesta, jos työtön ei onnistu työtä saamaan lakiesityksessä aiottua määrää seurantajaksojen aikana? Ei niin mitään!

Toimeentulomenot tulevat lisääntymään, ahdistus ja hätä kasvamaan, tällaista joululahjaa suunnitellaan 100 vuotiaassa maassamme omille kansalaisille. Muutama satatuhatta työtöntä ollaan valmiita uhraamaan taloudelliseen ahdinkoon lisääntyvässä määrin vain sen vuoksi, että hallitus pääsisi 8000-10 000 työllisen tavoitteeseen tällä surkuhupaisalla esityksellään. En saata uskoa tätä samaksi maaksi, johon 60-luvulla synnyin! Uskon, että minä ja puoli miljoonaa muutakin työtöntä tulemme tällä kertaa olemaan "pitkämuistisempia" tulevaisuudessa, kun edustajia Arkadianmäelle äänestetään. Ei kannata uskoa, että muistimme on taas kerran lyhyt.

Missä ne porkkanat? Missä yli viisikymmentävuotiaiden työllistymiseen tarkoitettu tuki ja apu? Ei missään! Turhaan on yritetty ehdottaa, että työnantajien eläkemaksuja pienennettäisiin tällä ryhmällä, oikeanlaisia toimia työllistymisemme edistämiseksi! Se olisi esimerkiksi se porkkana. Nyt työttömät niputetaan samaan harmaaseen massaan, iästä, ammatista, kotipaikasta riippumatta!

Minut kasvatettiin arvostamaan työntekoa ja hakemaan ammatti. Vielä 80-luvulla en olisi uskonut tällaista päivää näkeväni, töitä sai, kun haki. Enää ei ole näin, mutta siitä aiotaan rangaista kuitenkin. Enää ei päde, "syytön, kunnes toisin todistetaan".

Tämän vuoden joulu näyttää synkältä, niin myös ensi vuosi, valoa ei ole pilkahtamassa mistään, päivä ei näytä alkavan paistaa sinne kuuluisaan risukasaan. Onko hallituksella ja kansanedustajilla todellakaan tietoa, mitä ahdistusta ja avoinna olevia kysymyksiä ovat aiheuttaneet omille äänestäjilleen, joita työttömätkin ovat?

Antaako moraali periksi uhrata muutaman sadantuhannen työttömän ensi vuoden tulevaisuuden sille alttarille, mikä ei perustu tosiasioihin eikä oikeudenmukaisen yhteiskunnan periaatteisiin? Perusturva on jo nyt naurettavan alhaisella tasolla, ja juu, en kuuntele mitään Tanskan malleja, tehkää politiikkaa oman maanne kansalaisten hyväksi, eikä haeta niitä "malleja" aina aidan toiselta puolelta! Minkä pieneläkeläisten suurryhmän olette rakentamassa tulevaisuuteen, tällä mallilla ei tulla eläkkeitä tienaamaan! Iso kansanryhmä valmistuu "työttömien korkeakoulusta" ilmaistöitä tehden.

Ei, en saata uskoa tätä todeksi, pahaa unta tämä vain on! Onhan?

Tämän kirjoituksen myötä, olen "aktivoinut" itseni jopa sunnuntaina.

 

Terveisin

Satoja hakemuksia lähettänyt, työvalmentajien "syleilyssä" kehittynyt

pitkäaikaistyötön

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ymmärtäisin kepityksen jos olisi työpaikkoja tai kouluttautuminen olisi helpompaa.. Ensivuodesta sekin vaikeutuu:/

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Jos sitten niinkin onnellisesti käy, että saat velvoitetyöpaikan kunnalta, puolen vuoden pestin jälkeen todetaan, että työpanoksestasi katsotaan kelvolliseksi vain 75%. Kyllä niissä työpaikoissa jokainen tekee 100%. Työssäoloehtosi ei siis täyty kokonaan, vaan pitää vielä tehdä lisää - ainoa ongelma on, että et saa enää työpaikkaa, joka palkkaisi Sinut, koska Sinua ei katsota täysipainoiseksi työntekijäksi. Tämä on todella törkeää työttömien kyykyttämistä. Ei ihme, että on leipäjonoja

Muistakaa kuitenkin, että 1/2 vuoden eli 26 viikkoa velvoitetyö +57-59 vuotiailla on aina 100% työssäoloehdon täyttävä, vaikka Kela tekeekin päinvastaisi päätöksiä. Silloin on oikeus vaatia korjaus ja TE toimisto on velvoitettu antamaan lausunnon velvoitetyöstä ja sen vaikutuksesta työssäoloehtoon.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Itsellä oli puolen vuoden työ nyt loppuvuoden, mutta kun se on palkkatukityö, niin ei todellakaan tosiaan kerrytä työssäoloehtoa kuin 75%, eli takaisin työmarkkinatuelle, Tämä osa-aikaisessa työssä oleminen 50 prosentin palkkatuella teki myös sen, että vuosi pitää roikkua taas löysässä hirressä, että pääsisit hakemaan edes 30% palkka tuella taas työtä! Vielä vuonna 2013 oli laki vuoden palkkatuesta, jolta pääsi ansiosidonnaiselle. Kunnissa on vain se huono puoli, etteivät tarjoa kuin 85 prosenttista työaikaa, ansiosidonnainenkin jää siis todella pieneksi tämän vuoksi.

Velvoitetyöhönkin päästäkseen muistaakseni täytyy olla 57-vuotiaallakin työttömyyspäiviä aika tavalla takana, ja kun olet ollut palkkatuella, et siihenkään "putkeen" heti pääse. Aikaa ja tärkeitä vuosia kuluu, etkä voi ansaita sitä tärkeää eläkerahaa, jolla tulisit toimeen eläkkeellä! Kyllä tämä hallitus on tehnyt kaikkensa, ettei elämisen mahdollisuuksia juurikaan ole!

Toimituksen poiminnat