MaaritKorhonen Kun jotain annetaan ja paljon viedään

Vastaehdotus työttömien kolmen kuukauden haastatteluille

 

Ministeri Lindström sanoi jollakin kyselytunnilla oppositiolle, että hyviä ideoita otetaan vastaan. Hyvä niin. En ole politiikassa, mutta pitkäaikaistyöttömänä seuraan kovastikin tätä keskustelua meidän ympärillämme. Hallitus kaavailee jos jonkinmoisia enemmän tai vähemmän osallistavia malleja meidän "pelastamiseksemme"takaisin työelämään. Valitettavasti kaikkein vähiten uskon kolmen kuukauden välein tuleviin haastatteluihin, ne eivät tuo mitään uutta arvoa työhön pääsemiseen.

Tähänkin mennessä on voinut ja on pitänyt käydä määräajoin te-keskuksessa, on keskusteltu kuntouttavasta työtoiminnasta, työharjoittelusta ja työvalmentajista, minullakin niitä jopa kaksi tällä hetkellä, kovasti yrittävät auttaa etsien itseni lisäksi työpaikkoja, on hiottu hakemuksia ja ansioluetteloa, tuloksia ei vain ole syntynyt.

Kun pitkäaikaistyöttömiäkin on jo yli 120 000 ja työpaikkoja vain muutamia kymmeniä tuhansia ja niihinkin kokemusteni perusteella tällä hetkellä n. 200 hakijaa, on aika toivotonta sukkuloida työnvaihtajien kanssa samassa viidakossa, etulyöntiasema on valitettavasti niillä, jotka vaihtavat, ovat olleet vähemmän aikaa työttöminä tai ovat huomattavasti nuorempia, aloin miettimään konkreettisempia tekoja kuin hukata aikaa meidän työhistoriamme läpikäymiseen, jokainen tietää itse mitä osaa ja missä on hyvä!

Se määräraha, joka on nyt ajateltu näihin haastatteluihin, kontakteihin, josta meille kuulema tulisi tunne, että joku välittääkin, sen voisi kohdistaa vihdoin ja viimein potentiaalisille työnantajille, ei yksityisille rekryfirmoille, jos eivät sitten aio työllistää, haastatteluihin menee per/nuppi jollekin korvaus siitä, että seuloo tilannettasi, lukee cv:si ja kaivaa muutaman "ehkä" työpaikan , johon voisit hakea. No, tämän kaiken jokainen täysikäinen jo osaa itsekin, olemme kovastikin koulutettuja tässä maassa.

Sen sijaan, että hallinto maksaa ns. haastatteluistamme ulkopuolisille rekryfirmoille, jotka kysyvät mitä meille kuuluu ja kuinka olet pärjännyt, voisi nämä määrärahat kanavoida kiinnostuneille ja potentiaalisille työnantajille ja maksaa siitä oikeasta haastattelusta! Mielelläni menisin ihan oikean työnantajan haastatteluun, että pääsisi edes kerran monen vuoden jälkeen kertomaan kasvotusten itsestään ja osaamisestaan.

Työministeriö vain poimii jokaiselle sopivan työnantajaehdokkaan tai sitten voisimme itse sen hakea ja ehdottaa, että ottaessasi minut haastatteluun, saat siitä korvauksen xxx euroa, no, kun työpaikkoja ei ole niin paljon kuin hakijoita, eihän tämä kaikille voi olla räätälöity, mutta auttaisi ainakin sitä pitkäaikaistyöttömien porukkaa eteenpäin, jos mahdollista, se voisi olla vaikka palvelusetelin muodossa, vaikka kolmeenkin hakuun, tämän minä koen konkretiaksi.

Nimittäin, kyllähän tuo aika kuluu hakemuksiakin laitellen, mutta kynnys päästä haastatteluun siitä suuresta hakijoiden tulvasta, on todella minimaalinen. Keltäänhän tässä ei viedä työpaikkaa, koska ne haut olisivat avoimia myös kaikille muille, taattaisiin vain se, että pääset edes haastatteluun, joka nyt ei toimi ollenkaan, ainakaan yli viiskymppisten kohdalla. Olisiko työnantajista antaa tällaiseen vetoapua?

En usko mihinkään osallistavaan työttömyysturvaan, se, jos mikä vie sinut vain kauemmaksi saada aito ja oikea työpaikka, jotenkin niin, että sorry, olen hoitanut läheistäni tässä muutaman vuoden, mutta olen vielä ihan kelpoinen työelämään, minulla ei ole ollut aikaa hakemuksien laitoltani mihinkään vapaaehtoistoimintaan ja eihän se ole ollut sallittuakaan työttömälle, uskokaa tai älkää, työnhakukin käy työstä, silloin kun siinä on todella mukana! Älkää siis niputtako meitä kaikkia sosiaalisiksi ongelmiksi, Annika Saarikkokin puhui A-Studiossa niin, että olisimme jääneet työkyvyssämme jotenkin jälkeen! Ja pah, kyllä täällä osataan pitää kotonakin huolta wordin ja excelin osaamisesta, kun on kerran oppinut pyörälläajotaidon, ei sitä enää ikinä unohda, sama pätee moneen työhönkin. Vaihtoehtoja ei myöskään hallitus jättänyt enää uudelleenkoulutukseen, koskapa 9 euron ylläpitokorvaus viedään pois, jolla minäkin kävin toisella paikkakunnalla vuoden lisäkoulutuksessa vuonna 2011, erittäin tyhmä säästö! Myös palkkatuki oli aiemmin europohjainen ja parempi kuin nyt, pitkäaikaistyötön voi saada max. 50% sitä! Eipä ole työnantajia kiinnostanut.

Surullista, että sitäkin voi saada yhä harvempi meistä.

Hiilamon työryhmä ja työ- ja oikeusministeri Lindström, tästä ehdotuksesta voi ottaa kopin ja kehitellä eteenpäin, lähtökohtana se, ettei työtöntä juoksuteta jonninjoutavissa toimenpiteissä ja haastatteluissa, vaan laitetaan työnantajatkin kiinnostumaan ja riitelemään meistä, joilla on paljon osaamista ja kokemusta takana!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat