MaaritKorhonen Kun jotain annetaan ja paljon viedään

Työtön yli 50-vuotias deiteillä työkkärissä

 

 

Eilen illalla A-studiossa pohdittiin työttömyyttä, oli Antti Rinnettä, Sampo Terhoa ja joku kokoomuslainen, ja olipa jopa saatu yksi työtönkin pöydän ääreen, tosin vasta vuoden "harjoitellut" tätä olotilaa ja siitäkin ollut puoli  vuotta ulkomailla paossa maamme "ikävää ilmapiiriä". Lucky one, voisi hänestä sanoa. Antoi mielestäni aivan väärän kuvan tämän päivän työttömästä. Ja juurikin sillä kertomuksellaan ilmapiirin pakoilusta ulkomailla.

Olisi ollut mukava tietää, oliko hän kirjoilla te-toimistossa ja ns. hakemassa ulkomailla töitä? Vai oliko kukkaron pohjalle säästynyt sen verran ropoja matkailualalla, että oli mahdollisuus pitää puolen vuoden sapattivapaa työn loputtua?

Olen odottanut vuosia kunnon keskustelua yli viiskymppisten asemasta työelämässä, siellä täällä asiaa sivutaan aina välillä, mutta suurempaa meteliä emme ole saaneet aikaiseksi, kertoaksemme, miltä tuntuu, kun kirjoittelet vuosikausia turhaan hakemuksia ja jokaisen jälkeen elät toivossa muutaman viikon, että edes haastatteluun kutsuttaisiin. Ei muuten kutsuta. Olisi kiintoisaa tietää, mihin arkistoihin nämä meidän kaikkien hakemukset hautautuvat, meidän, jotka olemme selvinneet jopa 90-luvun lamasta, 80-luvun nousukiimasta, ja nyt, kun pitäisi olla parhaimmat työelämän vuodet menossa ja tienata sitä eläkettäkin vielä, emme kelpaakaan kuin hakemuksien non stop-työhön ja "valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun" tyyppisiin sähköpostivastauksiin.

Nyt hallitus aikoo vielä nöyryyttää meitä koko ajan työtä turhaan hakevia 3 kuukauden välein deiteillä te-toimistoon. Upeaa, ettei meitä hylättykään viranomaisten puolesta, työnantajat ovat toki hylänneet suuressa viisaudessaan kokeneita, sosiaalisia ja ammattitaitoisia tekijöitä, jotka eivät kelloon tuijottelisi, ei ole pieniä lapsia, jotka sairastelisivat, ei maanantain "kuumeiluja". Miksi meitä kohdellaan näin? Miksi tämä viisas nykyhallituksemme ei tee järkeviä ratkaisuja meidän työllistämiseksemme? Meillä ei ole mahdollisuutta Lex Lindströmeihin eikä edes työpaikkaan. Loputtomia toiveita ja harmaita päiviä on edessä, vailla toivoa. 80-luvulla olin vielä optimistinen, silloin,kun itsellä meni lujaa, oli suosittu työelämässä, arvostettukin omassa työssään.

Nyt sitä miettii, mihin se arvo on kadonnut? Mikä tämä yhteiskunta on, joka ei työllistä parhaassa iässä olevia kansalaisiaan ja käytä hyödyksi sitä hiljaista tietoa, jota meillä on yllin kyllin? Kukapa tähän vastaisi?

Te-toimistossa minulle sanottiin jo muutama vuosi sitten, että eihän tässä muuta ongelmaa ole, hyvä koulutus ja kokemus, mutta sinun kohdallasi ilmiselvästi on kyse ikäsyrjinnästä. Tätä ei ole mitenkään helppo niellä. Kun mieli on vielä avoin kaikelle ja paljon olisi vielä koettavaa ja opittavaa, kelpaat vain kolmekuukausittain deiteille te-toimistoon. Mikäs siinä, mutta sekin rumba on jo käyty kerran yhdeksänkymmentäluvulla, silloin viimeksi haluttiin nähdä yhtä usein, olin lyhyen aikaa työttömänä ensimmäisen kerran tuolloin. Näissä te-toimiston deiteissä ei siis ole mitään uutta. Missä viipyy se panostus hallitukselta myös meidän ikäryhmäämme vai pitääkö sitä suunnitella ihan itse joku Lex-Korhonen? Työelämä- ja piilotyövalmennuksia on jo takana jokunen, verkkoja on kiristelty, siimoja on heitelty, mikään ei näytä auttavan. Palkkatuestakin tehtiin suuri susi, ei se 40% kiinnosta työnantajaa, edes puoleksi vuodeksi! Meiltä vietiin viisi vuotta eläkkeestä alkupäästä, nyt on laitettu lisää eläkeikää, mutta mitä ihmettä se auttaa, kun työtä ei ole? Nyt jäämme taas löysään hirteen, en kuitenkaan kadehdi sitä kuuskymppisten saamaa Lex Lindström eläkettä, sillä ei juhlita, kun on monen vuoden työttömyys takana, ellei ole ollut hyväpalkkaisessa duunissa ennen sitä.

Aiotteko pitää meidät deittailemassa te-toimiston kanssa seuraavat vuodet, odotellessa seuraavaa armahdusta Lex-jotain?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi kuvailemasi ongelman ulottuvuuksista on se, että ongelma koskee niin nuoria kuin "vanhojakin" ikäluokkia. Kun syytät hallitusta yli viisikymppisten työttömyydestä, niin väistämättä asetut vastakkain kaksikymppisten työllistymisponnistelujen tehostamispyrkimyksien kanssa.

Kyse ei siis ole hallituksen toimista, vaan yhteiskunnan rakenteiden uudistamistarpeesta. Osittain ikääntyneempien työnhakijoiden tilanne on myös helpottunut siksi, että väestön demograafinen ikäpyramidi on paksuuntunut iäkkäämpien ihmisryhmien osalta.

Tai sanottaisiinko niin, että työtehtävien muuttumisen ja automaation mukanaan tuoma iäkkäämpien ihmisten tarpeettomaksi käyminen on lieventynyt mainitsemieni demograafisten yleistä kollektiivista tajuntaa "oikeasta työiästä" koskevien tekijöiden muokkaantumisen vuoksi. Mitä korkeammaksi yhteiskunnan jäsenten keskimääräinen ikä ja odotettavissa oleva aktiivinen elinikä nousee, sitä luontevampaa myös yrityksille on alkaa hyödyntää pitkän työuran mukanaan tuomaa kokemusta.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ei tässä kukaan asettunut nuorempia vastaan, mistä sellaista keksit, nuoria on työttöminä kolmasosa siitä, mitä keski-ikäisiä, heille on jo etsivää nuorisotyötä ja monenlaisia "uusia alkuja", heille, jotka eivät ole vielä verojakaan juuri maksaneet palveluistaan, me olemme pitkän matkan. Katsopa ministeriön tuoreita ehdotuksia hallituksen aiotuista toimista ja tule sitten väittelemään, ettei ole kyse hallituksen toimista, todellakin on!

Tällä hetkellä meillä ei ole aikaa odotella "sitä luontevampaa yrityksien hyödyntämistä pitkän työuran tehneille", moni ollut jo vuosia työttömänä, ja tuo jargoni, mitä täällä monet viljelee, että itsessä on vika, jos ei ole keski-ikäisenä töitä löytänyt, on ihan kuutamolta haettua. Puoli miljoonaa työtöntä ja työpaikkoja muutama kymmenentuhatta tarjolla + mahdolliset piilotyöpaikat, joita niitäkin on tarkkaan haeskeltu, en hae itsestäni vikaa.

Jukka Mäkinen

Selvästikään jos ei työtä saa, niin ei ole tarjota sellaista osaamista jolle olisi kysyntää. Pitäisi joko osata jotain sellaista millä on kysyntää, tai sitten luoda itse se työpaikkansa. Ei se sen ihmeellisempää ole.

Työkkäristä ei mitään saa. Jo pelkästään se, että päätyy sinne menemään, pistää mahdollisen työnantajan miettimään kannataako tuollaista tyyppiä palkata.

Itse asiassa TE-toimistot kaikkine byrokratioineen, palkkatukineen jne. tulisi lopettaa ja käyttää sekin raha johonkin hyödyllisempään. Nyt menee miljardeja vuodessa pelkkään ihmisten kyykyttämiseen ja työvoimabyrokratian ylläpitämiseen. Yhtään oikeaa ei-byrokraattista työpaikkaa se ei ole pystynyt luomaan.

Työnvälitys siirtyy joka tapauksessa nettiin. Joka ei osaa sitä kautta itse hakea, on sellainen jolle ei ole tarvista.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Olipa upeaa viisastaelua kaiken kaikkiaan, kommentoijalla ei taida olla tiedossa, että ikäsyrjintä on melkoisen yleistä, vaikka sinulla olisi kaikki maailman tutkinnot, kysyntää on ja työpaikkoja on koko ajan auki, sinne ei vain kelpaa, kun syntymäaika on tsekattu, on kokemusta jo useilta vuosilta, onko sinulla?

Tässä jutussa ei ollut kyse vain pelkästään työkkärin asiakkaasta, tiedoksi sinulle, päivittäin netti kuluu myös muiden työpaikkoja tarjoavien sivustoilla, ei kannata pitää ihan tyhmänä. Kyse oli hallituksen uudesta suunnitelmasta kyykyttää työttömiä kolmen kuukauden välein "kuulusteluillaan" sanktioiden uhalla! jokainen 60-luvulla syntynyt osaa hakea töitä myös avoimilta markkinoilta, netistä, joka paikasta, ikäsyrjintä vain on mainion tehokasta. Työnantajan olisi syytä katsoa työhistoriaa, eikä sitä, mistä henkilö työtä hakee, te-toimistossa on pakko työttömän olla kirjoilla nykyisin! Palkkatuki pelasti minulta yhden vuoden, oli mukavaa olla välillä työelämässä, et taida tietää, mistä puhut, määrärahat ovat niukat, ettei siihen tarpeeksi mitenkään haaskata, paitsi kun olet ollut liian pitkään jo työttömänä. Työnvälitys on ollut jo pitkään netissä, ei "vasta" siirry, kannattaa seurata maailman menoa, tulee viisaammaksi muillekin asioille kuin työttömien arvostelulle.

Jukka Mäkinen

"kysyntää on ja työpaikkoja on koko ajan auki, sinne ei vain kelpaa, kun syntymäaika on tsekattu, on kokemusta jo useilta vuosilta, onko sinulla?"

Sen verran, että vieläkin kysellään töihin, vaikka asun toisella puolella maapalloa ja olen ilmoittanut etten enää duunia tee.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #16

Ole onnellinen, mulla on taas ne mahdolliset kyselijät jo kuolleet pois, taidat olla aika nuori.....

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Viitosella alkavat vuodet ovat pian ohi.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

On uskallettava ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alettava tekemään jotain, jollakin muulla statuksella kuin palkkatyötä. Kiinteistöalalla on paljon sellaisia ammattinimikkeitä joilla pystyy aloittamaan lähes nollasta. Tällä hetkellä monet isot yritykset ovat liian kankeita ja kalliita, joten yhden tai enintään kolmen henkilön yrityksillä on kysyntää..

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Erittäin helppo sanoa "ota lusikka kauniiseen käteesi", jos ei ole resursseja ja pääomaa aloittaa yritystoimintaa, ei ole. En halua vuosien velkavankeutta enää tässä iässä, en myöskään ole pätevä kiinteistöalalle, onko se tämän maan ainoa autuaaksi tekevä? vastikään ystäväni, joka on välittäjä, samanikäinen, tuskaili, kun ei ole saanut palkkaa puoleen vuoteen? Tätäkö tulevaisuutta tarjoilet pitkäaikaistyöttömälle? Löysää hirttä, mutta toisella tavalla?

Kaikilla ei myöskään ole ajotaitoa ja kulkuneuvoa ko. työhön, ei muutenkaan vaadittavia ominaisuuksia, sielläkin pitää suorittaa LKV yms. tutkintoja saadakseen toimia. Asuntojen kauppa käy nihkeästi, sitäkin seuranneena, olisko muita ehdotuksia, kyllä tässä on mietitty kaikkea mahdollista itsellekin mahdollisesti sopivaa, en ole syntynyt "kultalusikka" suussa, olisin jo yrittäjä ollut aika päivää sitten, sukulaiseni pitää kyllä minut maantasalla yrittäjyyden varjopuolista erittäin hyvin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Just joo.
Olen nyt jo eläkkeellä. mutta minulla on laaja empiirinen kokemus asiasta, josta Maarit Korhonen puhuu (10 v.)
Muutama fakta:
- Et saa "alkaa tekemään jotain, jollakin muulla statuksella kuin palkkatyötä." Menetät työttömyyskorvauksesi. Et saa edes opiskella muuta kuin salaa.

Ehdotuksessasi olisi järkeä jos viranomaiset työkkärissä pystyisivät joustamaan.
Todellisuudessa heillä on aina niin kovat ukaasit ylempää, mikä koskee "kortiston siivoamisesta", ettei edes empaattinen virkailija voi tehdä mitään.

[Erikseen vielä se, että virkailijoiden joukkoon mahtuu aina joku kiipeilijä, joka keksii uusia kikkoja, jolla saadaan karenssia aikaan, eräissä (silloisissa) työkkäreissä oikein kilpailtiin siitä kuinka saadaan työtön ansaan.]

Työtön oppi hyvin pian, että työkkärissä pitää olla hajuton, mauton ja tuijottaa vain pöydän pintaa..., eikä tehdä näennäisesti mitään.
Salassa pitää sitten tehdä sitäkin enemmän. Suosittelen itseopiskelua.

Henry

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Kiitos Henry tosiasioiden kertomisesta, näitä kiemuroita ja ansoja ei tiedä, jos ei ole joutunut "systeemiin". Rakentavia ehdotuksia harvemmin tulee, sitäkin enemmän asiasta tietämättömien viisastelua, ilmapiiri on varsinaisen harmaa ympärillämme, nykypäivän viiskymppinen ei todellakaan ole pöhöttynyt ja pulska sohvalla makaaja, jos olisi varaa, tekisin "väärien mielikuvien" poistamiskampanjan telkkuun, itseasiassa se pitäisi tehdä työministeriön taholta, jos oikeasti haluavat keski-ikäisetkin töihin!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Maarit!
Asetuksissa on sellainen kohta, mikä ottaa pois tuon "ennakkosensuurin". Ilman sitä keskustelu on paljon jouhevampaa.
____________________________

- Maarit kirjoitti, että ikäsyrjintä on yleistä. Se ei ole yleistä vaan fakta. Ja se on jopa järjestelmällistä:
CV:hen tulee kirjoittaa kaikki määrätyssä järjestyksessä, eli on tärkeää, että henkilötunnus on kaikilla samassa kohtaa, koska kun hakemuksia tulee vaikka 300 niin voidaan pelkällä pläräyksellä ottaa sivuun kaikki, jotka ovat syntyneet ennen 1965.
Ja se nippu menee suoraan roskiin. Kukaan ei edes lue näitä hakemuksia. (En paljasta mistä tämän tiedän, koska kyseinen henkilö, joka tämän tunnusti on tietääkseni edelleen töissä.)
____________________________

Annan tässä esimerkin siitä missä oikeasti mennään:
- Nokia tarvitsi 2000-luvulla 250 kpl:tta työntekijää Salon tehtaille.
- Lähetettiin anomus - ei tapahtunut mitään.
- Soitin Salon työkkäriin ja ehdotin seuraavaa: "Meitä olen minä (muistaakseni silloin 58 v., ven. vaimoni 56 v.) + kaksi n. kolmekymppistä valkovenäläistä. Voimme muodostaa tiimin, koska tiimit olivat nelihenkisiä. Meillä on se ongelma, että voimme tehdä töitä vain yhdessä, koska kyseessä oli 3-vuorotyö ja ne liikenneyhteydet Saloon ei oikein toiminut yöllä.
Ratkaisu:
- Tulemme yhdellä autolla ja teemme tiiminä töitä ja näin meille ei ole tärkeää vaikka tekisimme minkälaisia vuoroja. Pystymme siis joustamaan.
- Työkkäri täti (nuori kylläkin), selitti, että vaatimuksena on ehdottoman hyvä suomen kielen taito. [Kyse oli puhelinten pakkaamisesta (sic!)
- Selostin hänelle, että koska puhun venäjää ja kolme muuta puhuu suht koht' hyvää suomea, kurssit käyty ja yksi on jopa kielenkääntäjä ammatiltaan...
- Ei käynyt. Salon työkkäri oli siis saanut tehtäväkseen seuloa sopivat.

Tiesin kyllä, ettei kyseessä ollut mikään kielikysymys.

Soittelin Nokialle Espooseen ja sain vastaavan henkilöstöpäällikön käsiini. Hänen murheensa oli lähinnä "Mistä olin saanut hänen kännykkänumeronsa?"
Hän kertoi, ettei mitään kielivaatimusta oltu määritelty ja valinnan hoitaa Salon työvoimatoimisto - ja piste.

Soitin takaisin Salon työkkäriin kyseiselle virkailijalle ja hän sitten myönsi, että "niin, minä katsoin että kielitaidon pitää olla hyvä..."
Tästä ei tietenkään ollut kyse vaan minun ja vaimoni iästä.
____________________________

Kaikille niille, jotka ajattelevat: "Pitää olla aktiivinen, niin kyllä töitä löytyy (vaikka olet yli 50v.)" sanoisin: "Vetäkää k....!, kun ette tiedä mistä puhutte."

Huom! Olen siis eläkkeellä, joten turha levittää juttua, että työttömät sitä tai tätä, vaikka sanon asiat suoraan.

Henry

Jukka Mäkinen

"Kaikille niille, jotka ajattelevat: "Pitää olla aktiivinen, niin kyllä töitä löytyy (vaikka olet yli 50v.)" sanoisin: "Vetäkää k....!, kun ette tiedä mistä puhutte."

Aktiivisuudesta ei ole mitään hyötyä, ellei ole tarjota mitään sellaista millä olisi kysyntää työmarkkinoilla. Siinä se avain on.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Seuraavaksi:
Kunnat eivät oikeasti välitä työttömistä.
Eivät he järjestä työttömille tiloja, joissa ideoidaan ja keskustellaan aiheesta: "Mitä voimme yhdessä tehdä?"

Tiloja on pilvin pimein. Esimerkiksi koulut ovat iltaisin tyhjinä.

Annan taas esimerkin:
- Kaverini kanssa meillä oli, (salaa teimme), projekti, johon olisimme tarvinneet muutaman ammattimiehen määrätystä ammatista jne.
=> projekti pitäisi päivittää, mutta lukupaketti varmaan antaa jonkinlaista kuvaa, vaikkei itse asiaa ole näillä sivuilla erikseen selitetty:
http://provillage.wordpress.com
Katso sieltä myös 'About'-osiossa olevat neljä pdf-tiedostoa. Lupaan, että ovat mielenkiintoisia. :)

- Työkkäri ei voi antaa meille nimiä, se on laissa kiellettyä.
- Yleistä kokousta, ei voitu kuuluttaa johonkin "Valintatalon katoksen alle" tms. paikkaan.
- Itseohjautuvat työttömien ryhmät, eivät Paraisten kaupunkia kiinnostaneet, kuten ei myöskään työttömien vapaaehtoinen tietsikka-nuorisotyö.

Kaupungin viranomaisilla "ei ollut aikaa" tavata meitä jne. [Meitä oli seitsemän.]
___________________________

Ratkaisu:
- Työttömien itseohjautuvat ryhmät ideoivat/kartoittavat osaamisklusterinsa jne. => syntyy ehdotuksia => kunnan viranomaiset tekevät ideoista laskelmat => kunnanvaltuuston asettama työryhmä (jossa ei ole virkamiehiä muuta kuin kuultavina) seuloo ehdotukset => hyväksytyt viedään valtuuston päätettäväksi.
___________________________

Vielä hieman hymyilyttävä piirre:
- Provillage, käsityöläiskylä-ajatus kuoli siihen, kun emme saanett minkään kunna metsää (noin hehtaari tai kaksi) käyttöömme + joitakin muita asioita.
Kaksi vuotta sitten minulle tarjottiin metsää käyttööni - Ateenan ulkopuolelta!, eli business-idea tajuttiin heti.
No, ei työkkäri anna minulle työttömiä koulutettavaksi tänne Kreikkaan...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hei työttömät, köyhät eläkeläiset ja muuten vain varattomat!

Nyt sieneen!

https://www.facebook.com/henry.bjorklid/posts/1015...

Henry

Jukka Mäkinen

Viimeisellä työkeikallani juuri viisikymppiset olivat niitä jotka osasivat ja tekivät tulosta, samalla opettaen nuorempia. Projektin loppupuolella he olivat niitä joista työnantaja halusi pitää kiinni, vaikka kavereilla oli jo uudet projektit mielessä. Muutama meistä jo lähdettyämme pyydettiin uudelleen takaisin hoitamaan joku asia pois.

Kyse on osaamisesta jolle on tarvista, yhteistyökyvystä sekä tiimiin sopivasta persoonallisudesta. Palkkaus ei ole koskaan este. Työnantaja tietää mitä saa ja mistä maksaa.

Jos työtä ei saa vaikka omasta mielestä osaamista on, kannattaisi kenties katsoa peiliin löytyisikö sieltä vika. Jo pelkästään tämän blogin agressiivisen sävyn perusteella työnantaja voi tehdä päätöksen ettei ota riskiä.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Tuota peiliin katsomista on suositeltu ennenkin, ei kannattaisi jakaa jonninjoutavia neuvoja, kun Jukka Mäkinen et tiedä, mitä kaikkea osaamiseeni kuuluu, blogi on toinen laatuaan minun elämässäni, eli työtä ei kyllä ole kuulunut viiteen vuoteen, vaikka ei ole ollut blogiakaan esillä, päinvastoin, joku työnantaja voi jopa kiinnostua, kun näkee, että ihmisellä on ajatuksia ja sanan säilää, tässä ei kuule enää maltillisuus ole valttia, katseen alaspäin luomallako kuvittelet ihmisten töitä saavan? Agressiivisuudella, miksi lähestymistäni kutsut, olen työllistänyt itseni yli kolmekymmentä vuotta, jo 17-vuotiaasta lähtien, isoissa kaupan alan yrityksissä ja isojen johtajien alaisuudessa, he, jos mitkä ottavat mielellään kunnon "barracudia" markkinointiaan hoitamaan, ihmeellistä onkin, että tavallasi ei vain ajattele isompi joukko työnantajia, mainitessasi viiskymppisten osaamisesta työkeikallasi? Mitä tulee oletettuun agressiivisuuteeni, ihmisen persoona ja kirjoittaminen täällä, työkokemus ja elämänhallinnan osaaminen ovat kaikki eri asioita, jos ei ole tarkoitus pohtia alkuperäistä asiaa rakentavasti vaan vain hyökätä kirjoittajan persoonaa kohtaan, suosittelisin sinunkin menemään peilin eteen ja käyttämään aikasi paremmin, mutta hienoa on se, että ajatuksia on tullut, toki.

Toimituksen poiminnat