MaaritKorhonen Kun jotain annetaan ja paljon viedään

Työttömän oikeudentaju koetuksella

 

Jos ei työtön ihminen muuten ahdistu tilanteestaan, niin viime päivien uutisointi hallituksen suunnitelmista meitä varten sitä suurimmassa määrin tekee. Tekisi mieli kaivautua johonkin poteroon todella syvälle ja uskoa siellä, että odottamalla huomaisit vain nähneesi tosi pahan painajaisen.

Tämä työttömien kurmuttaminen ei valitettavasti kuitenkaan ole pahaa unta vain, ja jos onkin, se tapahtuu myös päivällä. Nimittäin tämän työttömän oikeudentajuun ei mene tämän hallituksen mielivaltaiset suunnitelmat kaikkien meidän työttömien "elämänhallinnan" parantamiseksi. Hups, tuo sana tulikin lainattua ns. kuntouttavan työtoiminnan laista. Laista löytyy tämä mielenkiintoinen ilmaus, jolla tuhansia työkykyisiä työttömiä on passitettu orjatöihin 9 euron päiväpalkalla, kun et ole tietyssä ajassa pystynyt työtä itsellesi hankkimaan.

Mitäpä kuntouttava työtoiminta sitten on? Moniko päättäjistä on vaivautunut vierailemaan näissä työttömien ihmisten kierrätyskeskuksissa ja katsomaan, miten siellä työttömiä "kuntoutetaan? Kunnat teettävät vuokra-asuntojensa remontit mm. heillä, on kudinpiiriä, on hautausmaalle tuomittujen tietokoneiden purkuyksiköitä, kierrätystavaran vastaanottoa ja niiden korjailua, kahvilatoimintaa, yksityisille tehtyjä toimeksiantoja, jossa edelleen tekijän päiväpalkka on vain 9eur/pv. Kunta tienaa tästä orjatyöläisestä 10,09 euroa päivä.

Ymmärrän sen, jos jollakin työttömällä ei oikeasti ole työhaluja tai elämänhallinta kunnossa, mitä se sitten tarkoittaneekin, että joskus on hyvä mennä tällaiseenkin "palveluun". Sitä en ymmärrä, että työtä oikeasti hakevan täytyy pakko-osallistua tällaiseen ilmaistyöhön, mistä ei makseta palkkaa, jolla maksaisi laskunsa ja ostaisi kaupasta leipää. Tietojeni mukaan tässäkään kaupungissa ei ole työllistynyt juurikaan kukaan tuon toiminnan jälkeen, päinvastoin sinne pakotetaan yhä uudelleen tietyn ajan jälkeen, mieluummin päivittäisin osaamistani tai opiskelisin vaikka jotain yleissivistävää, joka kenties auttaisi työpaikan saamisessa.

Kun nyt kampanjoidaan kovasti työttömien "aktivoimiseksi", niin esittäisin, että jospa kampanjoitaisiin myös työnantajien aktivoimiseksi, kun ei sitä väkisin voi mennä mihinkään työpaikkaan, ministeri Lindström, kun niitä porkkanoita on jaettu jo pitkään työnantajille, eläkemaksuja alennettu, yhteisöveroa myös, niin missä ne tulokset näkyvät? Eivät ainakaan työttömyyden isompana vähentymisenä! Jospa sitä keppiä tarjottaisiin välillä sinne suuntaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Aiheellinen teksti, kiitos.

Kuntouttavaa työtoimintaa on lisätty jokseenkin samaa tahtia kuin palkkatuetua työtä on vähennetty. Poliittinen valinta se on tämäkin - eikä vahvista pitkän päälle yhteiskuntarauhaa. Saku Timonen* toteaa kerta toisensa jälkeen tätä aihetta käsitteleviss äteksteissään, että toimeentuleva keskiluokkainen, jolla on toistaiseksi työ ja siten talous kunnossa, ei ymmärrä työttömän eikä kuntouttavaan työtoimintaan alistetun arkea - ennen kuin itse putoaa samaan. Valitulla politiikalla putoajia tulee riittämään.

*http://www.image.fi/uuninpankkopoika-saku-timonen

Toimituksen poiminnat